Miten helsinkiläisistä kouluista saataisiin turvallisia ja koulurauha palautettua?
Hyvä lukija,
On tullut aika jakaa taas ajatuksiani siitä, miksi olen ehdolla Helsingin kaupunginvaltuustoon ja miten haluan vaikuttaa helsinkiläisten arkeen, jotta se olisi mahdollisimman sujuva, hyvinvoiva ja turvallinen. Tässä blogikirjoituksessani käyn läpi keinoja vaikuttaa koulujen turvallisuuteen.
Lasten ja nuorten pahoinvointi välittyy myös koulumaailmaan. Sitä ilmentää muun muassa kiusaaminen, muu henkinen ja fyysinen väkivalta sekä päihteiden yleistyminen kouluissa. Eräässä helsinkiläisessä koulussa ollaan siinä pisteessä, että oppilaat häiriköivät tunneilla ja varastelevat tavaroita.
Lasten ja nuorten hyvinvointi tulisi saada prioriteetiksi, koska hyvinvoivista lapsista ja nuorista kasvaa tulevaisuuden hyvinvoivia aikuisia. Miten kouluistamme saataisiin jälleen turvallisia ja rauhallisia oppimisympäristöjä?
Yhtenä ratkaisuna on koulupoliisitoiminta. Jo poliisin näkyminen säännöllisesti vieraana kouluissa voi parhaimmassa tapauksessa lisätä turvallisuutta ja ennaltaehkäistä nuorten rikoksia. Myös lasten ja nuorten oma kynnys olla yhteydessä poliisiin tarvittaessa voi pienentyä koulupoliisitoiminnan myötä. Koulupoliisi voi olla myös mukana kiusaamistapausten käsittelyssä ja erityisesti sen sanoittamisessa, että kiusaaminen on väärin ja tuomittavaa.
Pidän erittäin tervetulleena sitä, että valtakunnallisesti poliisin läsnäoloon kouluissa on päätetty panostaa: Budjettiriihen yhteydessä kerrottiin, että poliisin 11 miljoonan euron lisärahoituksesta kaksi miljoonaa käytetään koulupoliisitoimintaan. Perussuomalaisella politiikalla voimme vaikuttaa!
Omasta lapsuudestani muistan, että poliisi kävi koulussamme puhumassa erityisesti huumeiden vaaroista. Viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan päihteiden käyttö koskettaa Suomessa noin yhtä kymmenestä yhdeksäsluokkalaisesta. Äitinä tämä huolestuttaa minua. Entisenä syyttäjänä suhtaudun erittäin pidättyväisesti kaikenlaisten päihteiden, myös kannabiksen, laillistamiseen. Päihteiden laillistaminen välittäisi yhteiskunnan suunnalta väärän viestin, että ”ei huumeiden käyttö nyt ole niin vaarallista”. Eräs syyttäjäkollegani kertoi, että hän on nähnyt ns. miedompien päihteiden käytön avaavan ovia kovempiin huumeisiin ja päihderiippuvuuteen.
Pidän tärkeänä sitä, että lapsiperheillä on tarvittavat tukipalvelut helposti saatavilla. Näin ennaltaehkäistään lasten ja nuorten pahoinvointia, joka näkyy myös koulujen arjessa. Olen iloinen siitä, että Helsingissä on käytössä ns. Omaperhe-malli. Malli kokoaa saman katon alle sosiaali- ja terveyspalvelut lapsille, nuorille sekä palvelut vanhemmuuden tukeen. Tarjoamalla helposti saatavilla olevaa tukea varhaisessa vaiheessa ennaltaehkäistään ongelmien pahenemista, monimutkaistumista ja kallistumista.
On selvää, ettei monimutkaisessa maailmassa tähänkään ongelmaan ole tarjolla yhtä, yksinkertaista ratkaisua. Kuitenkin aina voidaan edetä parempaan suuntaan. Osa ratkaisua ovat lasten ja nuorten hyvinvointiin panostaminen, koulupoliisitoiminnan hyödyntäminen muun muassa kiusaamiseen puuttumisessa ja lapsiperheiden tukipalveluiden helppo saatavuus.
Toivon sydämestäni koulurauhaa kaikille helsinkiläisille koululaisille.
Kommentoi!
Mitä ajatuksia kirjoitukseni herättää? Kommentoi toki!